ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΖΕΛΕ ΑΛΟΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΖΕΛΕ ΑΛΟΗΣ
On: Hit: 3697

Η αλόη είναι ένα θαυματουργό φυτό που προσφέρει τεράστια ωφέλη στον οργανισμό αφού έχει επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτικές ιδιότητες και υποβοηθά στην καλή και υγιή λειτουργία πολλών συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

     Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΛΟΪΝΗΣ                                   aloe

Η αλόη είναι ένα θαυματουργό φυτό που προσφέρει τεράστια ωφέλη στον οργανισμό αφού έχει επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτικές ιδιότητες και υποβοηθά στην καλή και υγιή λειτουργία πολλών συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Περιέχει, όμως, ένα στοιχείο, την αλοϊνη η οποία χρειάζεται "ειδικό" χειρισμό...

Η Αλοΐνη είναι μια τοξική ουσία που βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλλου της Αλόης, και συγκεκριμένα στο δεύτερο στρώμα, ανάμεσα δηλαδή στον εξωτερικό φλοιό και το στρώμα της κόλλας (latex). 

Έχει κίτρινο χρώμα, ιδιαίτερα πικρή γεύση, ενώ αποκαλείται και «κίτρινο αίμα», διότι αυτό είναι το υγρό που τρέχει όταν κοπεί το φύλλο της Αλόης για να την επουλώσει. Προστατεύει αποτελεσματικά το φυτό από ζώα και έντομα, τα οποία αναγνωρίζοντας την τοξικότητα της ουσίας αυτής, δεν τρώνε τα φύλλα της.

Έχει καθαρτικά αποτελέσματα, αλλά από τον Μάϊο 2002, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (U.S. Food and Drug Administration - FDA) έδωσε εντολή τα σκευάσματα αυτά, να μην αναγνωρίζονται ως ασφαλή .

Σύγχρονες μελέτες, συνδέουν την Αλοΐνη με την ενδυνάμωση των καρκινικών κυττάρων του οργανισμού, κάτι που φέρνει τον οργανισμό σε πιο δύσκολη θέση, σε μελλοντική επίθεση.

Η σωστή και προσεκτική απομάκρυνσή της αλοϊνης  από τα φύλλα της αλόης κατά τη διαδικασία της εξαγωγής του ζελέ,  το καθιστά  απολύτως ασφαλές  και ιδιαίτερα ωφέλιμο ώστε να καταναλωθεί από τον άνθρωπο και να του προσφέρει τις εξαιρετικές του δράσεις.

Στους φίλους και φίλες που παρασκευάζουν δικούς τους χυμούς Αλόης από φρέσκα φύλλα, θα θέλαμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές, ώστε να απομακρύνουν με ασφάλεια την Αλοΐνη :

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Κόψτε στην βάση του φύλλου μία λωρίδα, που έτσι κι αλλιώς αργότερα θα κόβατε και θα πετούσατε. Τοποθετήστε το φύλλο σε όρθια στάση μέσα στο νεροχύτη, και περιμένετε 15 λεπτά να εξέλθει η κίτρινη ουσία.

ΠΛΥΣΙΜΟ

Χρησιμοποιείστε άφθονο νερό για να πλύνετε το φύλλο, και τα υπολείμματα της κίτρινης ουσίας.

ΕΞΑΓΩΓΗ ΖΕΛΕ

Αφού έχουμε κόψει το πάνω και κάτω μέρος του φύλλου, εξάγετε το ζελέ με άνοιγμα του φύλλου και όχι με πίεση του φύλλου. Η πίεση, μαζί με το ζελέ θα βγάλει και αλοΐνη.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΖΕΛΕ.

Το ζελέ αφού το βγάλουμε από το φύλλο, πρέπει να έχει διάφανο λευκό χρώμα. Οποιαδήποτε κίτρινη κηλίδα μέσα στην σύνθεση του, πρέπει να απομακρύνεται διότι περιέχει αλοΐνη. Προφανώς σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξής του το φύλλο τοπικά χτυπήθηκε – ταλαιπωρήθηκε και η κηλίδα είναι αποτέλεσμα της έκκρισης αλοΐνης.

ΜΗΝ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΤΕ ΟΡΙΑΚΑ ΤΟΝ ΦΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΖΕΛΕ.

Θυσιάστε μικρή ποσότητα ζελέ πάνω στο φύλλο. Μην «ξύνεται» το εσωτερικό του φύλλου, σε μια προσπάθεια να το στεγνώσετε. Με αυτό τον τρόπο φτάνετε στο δεύτερο στρώμα του φύλλου τον υποφλοιώδη χιτώνα, δηλαδή στην πηγή της αλοΐνης.

Το φύλλο της αλόης αποτελείται από τέσσερα στρώματα: το φλοιό, τον υποφλοιώδη χιτώνα, το στρώμα της κόλλας και το παρέγχυμα ή πολφός, που είναι το στρώμα το οποίο περιέχει το πολύτιμο ζελέ. Από την επεξεργασία αυτού του ζελέ, παράγονται τα διάφορα προϊόντα της αλόης.

Comments

Leave your comment