ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΛΟΗ ;
Είναι επικίνδυνη η αλόη; Τι άλλο θα ακούσουμε!…
(Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.)
Πολλά ανησυχητικά ακούστηκαν τελευταία για την κατανάλωση της αλόης βέρα, ενός φυτού το οποίο ο περισσότερος κόσμος που το γνωρίζει έχει συμπεριλάβει στα ωφέλιμα φυτά.
Τι ισχύει τελικά; Είναι χρήσιμη ή επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία η αλόη βέρα (Aloe Vera Barbadensis Miller);
- Η έρευνα που οδήγησε στην ανακοίνωση του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) αφορούσε πειράματα που έγιναν χρησιμοποιώντας αλεσμένο ΟΛΟΚΛΗΡΟ το φύλλο της αλόης βέρα, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΡIΒΛΗΜΑ(φλούδα), χωρίς μετά αυτό να φιλτραριστεί.
Επίσης, αυτή η έρευνα «φωτογραφίζει» συγκεκριμένη εταιρία αμερικανικών συμφερόντων, η οποία διακινεί το μεγαλύτερο μέρος της πόσιμης αλόης στον κόσμο και η οποία υιοθετεί αυτήν την πρακτική επεξεργασίας της αλόης.
ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ σε σκευάσματα αλόης που παράγονται στην Ελλάδα.
-Η διετής αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το National Center for Toxicological Reasearch σε συνεργασία με την FDA (U.S. Food and Drug Administration) μετά από απαίτηση του National Cancer Institute.
-Το πρόβλημα που προκύπτει για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ξεκινά ήδη από τον τρόπο διεξαγωγής του πειράματος: χρησιμοποιήθηκε και η φλούδα του φυτού της αλόης.
Όποιος έχει ασχοληθεί, έστω και λίγο, με την αλόη, γνωρίζει ότι ακριβώς κάτω από τον φλοιό του φρέσκου φύλλου της, το φυτό «φυλάει» τις ουσίες που μπορεί να γίνουν τοξικές για τον άνθρωπο σε μεγάλες ποσότητες, όπως τις ανθρακινόνες, βλ. αλοΐνη. Αυτό είναι γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη, ακόμη. Το γεγονός αυτό, βεβαίως, δεν εμπόδισε τον ίδιο τον Ιπποκράτη να χρησιμοποιεί με σύνεση την αλόη για θεραπευτικούς σκοπούς στους ασθενείς του.
-Το προϊόν που εξήχθη από την παραπάνω έρευνα, δόθηκε σε ποντίκια και αρουραίους καθημερινά, για διαφορετικά χρονικά διαστήματα (έως και 2 έτη).Πιθανό πρόβλημα παρουσίασαν οι αρουραίοι που έπιναν καθημερινά για δυο χρόνια μεγάλη - σε σχέση με το σωματικό τους βάρος- ποσότητα αλοΐνης διαλυμένης μέσα στο νερό τους.
-Το πείραμα δεν κατέληξε σε ασφαλή αποτελέσματα και χρήζει περεταίρω έρευνας, σύμφωνα πάντα με την υπηρεσία που διεξήγαγε την έρευνα. (National Center for Toxicological Research U.S)
-Ακολούθησε μια άλλη ανεξάρτητη έρευνα, (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/23500775) κατά τη διάρκεια τη οποίας η παροχή μικρότερης ποσότητας αλοΐνης σε αρουραίους δε δημιούργησε πρόβλημα υγείας.
-Η εταιρεία EVIO CRETAN ORGANIC ALOE πλήρως ενημερωμένη για θέματα έρευνας και νομοθεσίας που αφορούν στο φυτό της Αλόης Βέρα, από τις 27 Ιούνιου του 2018 έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της www.evioaloe.com το άρθρο «Η ΔΙΕΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ (NTP) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΟΗ (TR-577)» το οποίο αναφέρεται στη διετή αυτή έρευνα, (εδώ, ο σύνδεσμος για να τη διαβάσει κανείς ολόκληρη )
-Από τον Μάρτιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θωρακίσει τα προϊόντα αλόης (χυμούς, αναψυκτικά, τζελ, καλλυντικά, κρέμες) και σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/468 , με άμεση ισχύ:«…προκειμένου να κυκλοφορούν προϊόντα που περιέχουν παρασκευάσματα από φύλλα ειδών του γένους Aloe θα πρέπει το άθροισμα της αλοΐνης να είναι μικρότερο από 1pp (part per million) στο τελικό προϊόν προς κατανάλωση.»
Εδώ μπορεί κανείς να διαβάσει όλον τον κανονισμό:
-Η εταιρεία EVIO CRETAN ORGANIC ALOE , συμμορφώθηκε πλήρως και άμεσα με τον νέο αυτό κανονισμό, ώστε να προσφέρει χυμό αλόης με αλοΐνη κάτω από 1pp. Έχουν ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της τα αποτελέσματα από χημικούς ελέγχους που αφορούν στη μηδενική αλοΐνη του σκευάσματός της. Με τον τρόπο αυτό προσφέρει ένα ασφαλές και ιδιαιτέρως χρήσιμο προϊόν – αφού δεν αναιρούνται οι υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητές του.
Comments
Leave your comment